10 nackdelar med elbil

Dela:

Den största fördelen med en elbil är att den drivs med elektricitet. Men det finns också många nackdelar med denna typ av fordon. Om du funderar på att köpa en elbil får du här veta vad du behöver veta om de 10 största nackdelarna som är förknippade med just elbilar.

Och du, om du inte läst vår tidigare artikel, 10 fördelar med elbil, så gör det.

1. Räckvidden är kort

Även om räckvidden börjar bli längre på elbilar så kommer den elbil med längst räckvidd runt 77 mil (Mercedes-Benz EQS) enligt WLTP. Riktig räckvidd är troligtvis närmare 70 mil eller strax under. Har man en gång kört diesel så vet man att 70 mil inte är så långt.

2. Det tar lång tid att ladda

Att tanka, eller ladda som man gör på en elbil, tar lång tid. Bilar som Kia EV6 och Tesla Model Y har snabbat upp laddningstiderna men det handlar fortfarande om 20–25 minuter. Dom flesta elbilar tar mellan 30–40 minuter att ladda från 10–80%. Det gäller alltså att man planerar sina stopp bättre med elbil.

3. Elbilar är dyra i inköp

Ett problem med elbilar är att det är dyrt att tillverka batterier och gör att elbilarna är ofta ganska mycket dyrare än sina fossilsyskon. T.ex. kostar Kia Niro Hybrid runt 300 000 kr medan Kia e-Niro kostar närmare 500 000.

Om du tycker 200 000 kr låter löjligt mycket i skillnad så kan jag rekommendera vår artikel där vi jämför kostnader på just Kia Hybrid och Kia e-Niro över 3 år. Du kommer bli förvånad.

Kia e-Niro är dyr i inköp – men hur ser det ut efter 3 år?

4. Det kostar att installera laddbox hemma

Har man aldrig haft en elbil förut, eller om man flyttar, så kan man behöva installera en laddbox hemma för att få det bästa priset. Bor man i hus så får man bekosta det själv, även om det finns bidrag att få. Bor man i bostads- eller hyresrätt så kan man riskera att hyran höjs för att kunna bekosta investeringen av laddstolpar. Även här finns dock bidrag att få.

5. Elbilar är dåliga dragbilar

En elmotor slits lättare än vad en förbränningsmotor gör vilket gör att många tillverkare inte vill sätta höga dragviktsgränser på sina bilar. Det börjar sakta bli bättre men är fortfarande stor skillnad mot fossilbilar.

Vi har samlat ihop en lista med alla elbilar som man kan få med dragkrok här och självklart ser du också där hur mycket dom får dra. T.ex. så får en bil dra hela 2500kg.

6. Det finns inte så många snabbladdare

Även om man laddar hemma till vardagen så vill man ibland åka hemifrån och man behöver då lita på snabbladdare. Tyvärr så är det dåligt med snabbladdare i Sverige och reser man under populära tider så kan man få vänta på en ledig laddare då dom ofta är upptagna.

Man kan planera sin rutt via A Better Route Planner (ABRP) eller hitta laddare via t.ex. chargefinder.com, men det vore bra om det blev lite fler snabbladdare.

7. Bränslet är dyrt om du inte kan ladda hemma

För att elbil ska vara riktigt billig i drift så ska man ladda hemma. Men om man inte har den möjligheten utan behöver lita på dom publika laddarna så kan det bli dyrare. I vissa fall så kan det bli så dyrt att det är billigare att åka fossilbil. Det bästa är om man har en långsam laddare i närheten av sitt hem som man kan ladda på ett par timmar.

Du hittar med om kostnader för laddning i vår artikel om vad det kostar att köra elbil här.

8. Elbilen är helt tyst

Det här kan, för vissa, vara en stor fördel, men kan också vara en nackdel för många andra. En elbil har inget motorljud vilket gör att resan blir tyst. Det går inte att varva motorn för ett härligt motorljud. Vissa elbilstillverkare har försökt lösa det här med att spela upp ett ”sportigt” ljud i kupén, men om det är motorljud man saknar så kommer man inte bli nöjd med dessa ljud.

Skönt med en tyst bil, eller tråkigt?

9. Finns inte så många alternativ (än)

Elbilar är fortfarande väldigt nytt och det är först dom senaste åren som det börjat komma en hel del elbilar att välja på. Det finns dock flera stora segment kvar som ännu saknar elbilsalternativ och många biltillverkare har inte hunnit med att släppa mer än en eller två modeller. Det kan alltså vara så att den typ av bil man vill ha inte ens finns än. Eller så finns den men kostar 1 miljon kronor.

Ett enkelt sätt att hitta en passande elbil är att kolla in vår elbilslista här. Där du hitta i princip alla elbilar på den svenska marknaden.

10. Viss batteritillverkning är oetisk

Att tillverka batterier blir alltmer populärt och vi har t.ex. vårt eget Northvolt här i Sverige som vill tillverka batterier på ett hållbart sätt. Men det är lättare sagt än gjort. I batterier så finns olika typer av metaller som måste grävas upp ur marken. En av dessa metaller är kobolt, en metall som framförallt kommer från Kongo.

Här är det vanligt med barnarbetare i gruvorna som jobbar i olidliga förhållanden för att vi i den rika delen av världen ska kunna må bra i våra elbilar. Det pågår ett stort jobb att hitta alternativ till kobolt och det finns också gruvor som erbjuder bra villkor till sina gruvarbetare. Men det är svårt som konsument att veta vilken gruva som ens batteri kommer ifrån.

Glöm inte att dela med dig:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Epost
Christoffer

Christoffer

Christoffer är elbilsentusiasten som startade Guiden om elbil. Han jobbar till vardags som IT-konsult men brinner för elbilar och har hemsidan som sitt hobbyprojekt. Här testar han elbilar, skriver om hur elbilar fungerar och mycket mer. Christoffer åker själv en Mustang Mach-E LR AWD.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top