Billigaste elbilen att privatleasa (juni 2022)

Dela:

Att privatleasa sin bil blir alltmer populärt och eftersom elbilen är i ropet är det många som undrar vilken den billigaste elbilen att privatleasa är. Vi har tagit en titt på ett antal erbjudan som finns just nu och kommit fram till ett svar.

Glöm inte heller att vi har en privatleasingkalkylator här, som hjälper dig räkna ut totalkostnaden för privatleasing. Du hittar också en lista med samtliga privatleasingpris här, så att du kan jämföra bilar baserat på leasingpris.

Artikeln är senast uppdaterad 2022-06-18 och uppgifter kan ha förändrats sedan dess. Artikeln uppdateras ungefär var 3e månad.

Vad kostar en elbil att leasa?

När man börjar fundera på privatleasing gäller det att sätta en budget som man kan tänka sig att betala, det går snabbt att komma upp i stora summor. Slutpriset blir ofta mer än vad återförsäljarna skyltar om.

Elbilar kostar runt 3000kr/mån och uppåt, där den dyraste kostar omkring 16000kr/månad (Porsche Taycan). Det finns ingen direkt standard inom privatleasing så det gäller att man ser över varje pris för sig och ser vad som ingår. T.ex. så brukar antalet mil som medföljer skilja, vinterdäck och försäkring ingår sällan och skatten ingår aldrig, även om den bara är 360kr/år för elbilar.

Billigaste elbilen I Sverige att privatleasa

Idag är den billigaste elbilen i Sverige en MG5 för 2 990kr/mån i 36 månader. Då ingår 1000 mil och det är exkl försäkring. MG5 är den första elbilen som kommer i kombiutförande och passar bra för den som inte tycker om SUV.

MG5 har en räckvidd på 380 km och räcker därför gott i vardagen. Lastutrymmet i bak är förvånansvärt stort men baksätet lider lite i takhöjd, vilket kanske inte gör så mycket om det är barnen man ska ha sittandes där. Jag har gjort flera tester på MG5 och är du intresserad av bilen ska du verkligen titta på dessa på YouTube. Du hittar dessa videos här.

MG5 är den billigaste elbilen du kan privatleasa just nu i Sverige

Andra bilar som är billiga att privatleasa är Mini Cooper Electric som du kan få för 2 995kr/mån eller Fiat 500e för 3 095kr/mån. Dessa bilar är dock mindre småbilar och kanske inte passar den större familjen. Då kan istället Hyundai Kona eller MG ZS EV vara något.

Hyundai Kona börjar på 3 095kr/mån och upp till 305 km enligt WLTP men räcker inte det kan man lägga 3 995kr/mån och få ett större batteri som tar dig 484 km enligt WLTP. MG ZS EV är istället en något större suv som börjar på 3 110kr/mån och kommer då 440 km enligt WLTP. Båda bilarna är trevliga att köra och är snarlika varandra.

Vilken elbil är bäst att leasa?

Vilken elbil som är bäst att privatleasa är väldigt individuellt, det beror helt och hållet på vilken typ av bil man är ute efter. Men jag tänker rekommendera tre bilar som är prisvärda och borde passa dom flesta.

Renault Megane E-tech är en ny bil från Renault. Bilen går att hitta med olika erbjudanden för så lite som 3 695kr/mån. Oftast ligger bilen närmare 4 500kr/mån och då bör man få med försäkring för att det ska bli mer värt. Bilen har två batteristorlekar där det minsta har en räckvidd på 300 km enligt WLTP. Megane E-tech använder sig också av Google Automotive för en förbättrad upplevelse i mittendisplayen. Du kan privatleasa Renault Megane E-tech här.

MG Marvel R är lite mer premium än tidigare modeller från MG. Bilen har en räckvidd på 402 km enligt WLTP och kommer väl utrustad med det som man bara förväntar sig från dyrare modeller. Räcker inte basutrustningen kan man ta steget upp till Performance för att få AWD och ännu mer utrustning. MG Marvel R erbjuder detta utan att stiga för mycket i pris, 4 375kr/mån för Performance. Du kan privatleasa MG Marvel R här.

Nissan Ariya kan bli den nya familjebilen som det gäller att slå. Bilen är lanserad och går att provköra i skrivande stund men dom första leveranserna har ännu inte kommit. Bilen är rymlig och känns lyxig att köra. Med ett privatleasingpris på 4 995kr/mån så kommer många familjer titta åt Nissans håll kommande höst. Priset gäller det lilla batteriet med en WLTP på 403 km. Du kan privatleasa Nissan Ariya här.

Är det den bästa familjeelbilen?

Vad ingår i privatleasing?

När du privatleasar en bil så är det vissa saker som ingår, andra inte. Kollar man inte noga vad som ingår så kan det snabbt bli dyrare än vad man tänkt sig. Det som alltid ingår är ett visst antal mil, ofta 1000 eller 1500mil, samt årlig service.

Milantalet brukar kunna gå att höja om man önskar. Åker man mer mil än vad som står i kontraktet finns det en avgift för övermil. Avgiften kan variera mellan 5-20kr så var noga med att ta reda på vilket pris som gäller. Ibland kan det också vara fördelaktigt att ta 100 extramil istället för att höja milantalet.

Försäkring ingår allt som oftast inte numera. Många tillverkare har dock egna försäkringsbolag där dom kan erbjuda en något billigare försäkring som man kan lägga till i månadsavgiften, så att den blir inbakad. Men det kan också vara fördelaktigt att se vad andra försäkringsbolag erbjuder, du måste inte välja tillverkarens egen försäkring.

Vinterdäck, eller vinterhjul som är mer korrekt, ingår i princip aldrig i leasingen men finns ofta att lägga till. På mindre bilar kan priset ligga på 2-300kr/mån för vinterhjul medan andra tar 5-600kr/mån. Kommer man upp i dessa priser så blir det snabbt dyrt och det kan vara mer fördelaktigt att köpa vinterhjulen kontant på sidan om eller via en tredje part.

Skatt ingår aldrig eftersom det är Transportstyrelsen som sköter det och dom vill ha betalt av brukaren, vilket är du. Väljer man elbil behöver man dock inte vara orolig då skatten alltid är på 360kr/år för en elbil.

Klimatbonusen är inget som du som brukare av bilen får utan den tillfaller finansbolaget som äger bilen. Det är tack vare klimatbonusen som många elbilar kan vara så billiga att privatleasa, där finansbolaget redan räknat av klimatbonusen i sina siffror.   

Tips för att hitta bästa priserna för privatleasing

Det är inte alltid mest prisvärt att gå in på tillverkarens eller den lokala återförsäljarens hemsida för att hitta det bästa leasingpriset. Ibland har återförsäljare kampanjer på privatleasing och annonserar detta på sidor som Wayke eller Blocket. Det kan därför vara fördelaktigt att leta på dessa sidor efter det lägsta priset där man får mest för pengarna.

Både hos Blocket och Wayke så kan man välja att enbart se privatleasingerbjudanden. Många handlare samarbetar också och kan leverera på flera platser i Sverige. Många av dom kan även ta din bil i inbyte i samma veva så att du enkelt blir av med den.

Välj ”Endast privatleasing” på Blocket
Välj ”Privatleasing” på Wayke

Få koll på totalkostnaden med privatleasing

Eftersom det finns så många rörliga delar i privatleasing så kan det vara svårt att få en överblick över vad det kommer kosta i slutändan. Därför har vi satt ihop privatleasingkalkylatorn, en kalkylator som räknar ihop alla kostnader och ger dig totalkostnaden på vad det kommer att kosta efter 36 månader.

Du knappar enkelt in alla uppgifter om bilen du tittar på. Det går också att räkna med bränsle om man vill ha med det i kalkylen och det finns stöd för både elbil och fossibil, så man kan jämföra vad som är mest fördelaktigt.

Du hittar privatleasingkalkylatorn här.

Glöm inte att dela med dig:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Epost
Christoffer

Christoffer

Christoffer är elbilsentusiasten som startade Guiden om elbil. Han jobbar till vardags som IT-konsult men brinner för elbilar och har hemsidan som sitt hobbyprojekt. Här testar han elbilar, skriver om hur elbilar fungerar och mycket mer. Christoffer åker själv en Mustang Mach-E LR AWD.

8 reaktioner på ”Billigaste elbilen att privatleasa (juni 2022)”

 1. Morgan Aronsson

  MYCKET bra och använbarbinfo!!
  Nu går det ju extremt snabbt på denna marknad så jag undrar lm du planerar någon ny uppdatering?

  1. Det kan det vara. Har du möjlighet att ladda på jobbet? Hur mycket åker du i veckan? Åker du kanske 20-25 mil i veckan (till/från jobbet, handlingen, skjutsa barn osv) så kan det räcka med att du åker och laddar en gång i veckan. Vad den kostnaden kan se lite olika ut och beror också på vilken bil man väljer. I bästa fall kan en tank kosta 150-200kr, och då är det 800kr i bränsle på en månad 🙂

 2. Det skulle vara extremt hjälpsamt med en lista över vilka bilar som kan levereras innan årsskiftet, men förstår om det är svårt att kolla upp.

 3. Lostorp Jeanette

  Värdefull information. Men jag undrar vart du har fått priset på en Mini Cooper Elektric 2995:- dem jag hittade ligger på ca 4200:-?
  Jag är ensam och ska pendla ca 7 mil om dagen, är Mini Cooper helt fel? MG 5 är ju större bil, säkrare?

  1. Hej!
   Varit dålig på att uppdatera listan, många priser har höjts senaste halvåret. Jag ska försöka uppdatera listan ASAP så att priserna visar rätt. 4200kr/mån tycker jag låter dyrt för en Mini. Det är en rolig, liten bil men för dom pengarna hade jag nog hellre tagit både MG5 och kanske även kollat på Mazda MX-30. Kollar man på säkerhetstester från Euro Ncap (en organisation som testar säkerheten i bilar och betygsätter dom) så finns inte MG5 på deras lista, vilket betyder att dom inte testat den. Liknandem modeller från MG har dock fått 5 av 5. Mini fick 4 av 5 år 2014. Mazda MX-30 har fått 5/5 och högt betyg på barnsäkerhet. Jag har dock inte testat MX-30 än så kan inte säga hur den känns men vet att många tycker om den bilen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top