Räkna ut hur mycket billigare det blir med elbil med elbilskalkylatorn

Funderar du på hur mycket pengar det finns att spara med att köpa elbil? Många gånger kan en elbil vara dyrare i inköp men enligt många kalkyler så blir en elbil billigare i längden. Vi har gjort en elbilskalkylator där du själv kan knappa in siffror från två bilar du funderar på att köpa och se om det blir billigare eller ej.

Det är en ganska massiv kalkylator med mycket fält men den ger också en bra överblick på vad saker kommer kosta och vad den totala prisskillnaden blir. Kalkylen räknar med 50 000 kr i bonus för elbilen då dom flesta leveranser kommer mottas efter 1/1 2023 vid det här laget. Om du räknar med att få din elbil innan nyår så dra av ytterligare 20 000 kr. 

Kostnader för elbilen

Här fyller du i alla uppgifter som du har om elbilen du tänkt köpa. Inget fält är tvingande men kalkylen blir såklart mer exakt ju fler fält du fyller i.


kr
kWh/10km
kr/mån
kr/kWh
kr/år
kr
Kontantinsatsen på en billån måste vara minst 20% av bilens värde
kr
kr/mån
Jämför lån och hitta billigaste månadskostnaden på Compricer.se
månader

Kostnader för fossilbilen

Här fyller du i alla uppgifter som du har om fossilbilen du tänkt köpa. Inget fält är tvingande men kalkylen blir såklart mer exakt ju fler fält du fyller i.


kr
kr/år
Räkna ut och se skatten på Transportstyrelsen.se
kr/år
Räkna ut och se skatten på Transportstyrelsen.se
kr/mån
kr/år
kr
Se om din bil ger bonus på Transportstyrelsen.se
kr/L
L/10km
kr
Kontantinsatsen på en billån måste vara minst 20% av bilens värde
kr
kr/mån
Jämför lån och hitta billigaste månadskostnaden på Compricer.se
månader

Generell information

Här är lite generell information som behövs för att kunna göra hela kalkylen. 


mil/år
år
T.ex. hur länge du planerat att äga bilen

Resultat


kr
kr
kr
kr

Hur har vi räknat?

För att få fram en siffra på hur mycket billigare en elbil är så räknar man ut hur mycket det kostar per mil i bränsle, inköpspriset samt skatt, underhåll och försäkring. Formuläret räknar på 3 år.

För alla elbilar i Sverige är skatten 360kr/år och det finns medräknat i kalkylen från början.

I Sverige får man även en miljöbonus på 70 000 kr när man köper en ren elbil och även den bonusen är avdragen i slutsumman.

Om du väljer att räkna med lån så räknas det totala lånebeloppet + kontantinsats, så att hela summan kommer med. Restvärdet baseras dock fortfarande på bilens kontantpris. 

Har du några funderaringar över hur denna uträkning görs är du välkommen att kontakta oss här.

Vad är energiförbrukningen på en elbil?

Har man aldrig kört en elbil tidigare, eller inte vet så mycket om dom, så kan det vara svårt att fylla i kalkylen ovan. Energiförbrukningen på en elbil är vad man skulle kunna jämföra som soppaförbrukningen på en fossibil men istället för bensin eller diesel så är det el som görs av med.

Energiförbrukningen räknas ut på samma sätt men man får istället använda sig av kWh istället för liter. Precis som med fossilbilar så skriver också de flesta tillverkare ut vad deras elbilar drar per mil på sina hemsidor men för att göra det lite enklare så hittar du en lista här nedan med dom vanligaste elbilarna och energiförbrukningen för dessa.

Notera att det är siffror från tillverkaren och förbrukningen kan alltid skilja både upp och ner beroende på körstil.

Vad kostar det att ladda en elbil?

Det är svårt att säga ett exakt pris för vad elen kostar. Beroende på vart och när man laddar kan man få betala olika priser. Har man möjlighet att ladda hemma så brukar det kosta mellan 1,-1,50kr per kilowattimme (kWh).

En laddbox kostar mellan 8-15000kr att köpa in plus arbetskostnad för elektriker, vilket såklart behöver räknas in i en fullständig kalkyl. Däremot så kan man dra av 50% av kostnad och material enligt Skatteverks regler om grön teknik. Köp gärna en smart laddbox som man kan bestämma vilka tider man ska ladda på för att få det optimala priset.

Om man laddar på publika stationer så är priset i princip alltid högre, men även här skiljer det stort mellan olika laddare. Snabbladdare kostar ofta mer och det skiljer också mellan olika leverantörer.

En vanlig laddare som ger mellan 3–50 kWh/h brukar kosta runt 3kr/kWh medan snabbladdare kostar mellan 3-6kr beroende på hastigheten. T.ex. finns det s.k. ultrasnabbladdare som kan ladda i upp till 350 kWh/h och dessa brukar vara åt det dyrare hållet.

När man ska göra en kalkyl inför bilköpet är det omöjligt att säga en exakt siffra för vad elpriset kommer vara och man får helt enkelt gissa lite. Laddar man hemma 90% av tiden så kan man kanske välja ett elpris på runt 2kr. Är man istället ute på resande fot mycket, eller inte har möjlighet att ladda hemma, så kommer man behöva använda det publika nätet mer och få då lägga sig högre, runt 3-5kr.

Vad är servicekostnaden för nya bilar?

Underhåll är något som behövs för alla elbilar, vilken motortyp dom än har. Däremot så är ofta elbilen billiga i underhåll eftersom det saknas vätskor och rörliga delar som finns i en fossilbil. Vissa tillverkare erbjuder till och med gratis underhåll dom första åren, t.ex. Polestar, där planerat underhåll ingår i köpet dom första 3 åren vid köp av en Polestar 2.

Andra bilar, som t.ex. Tesla, har inga servicekrav på sina bilar. Det är dock rekommenderat att man gör en service vid visst antal mil för att byta olika filter, kolla bromsar och andra slitagedelar. Vad det kostar beror såklart på hur långt man kört, hur gammal bilen är och vilken modell det gäller. Men runt 4-5000kr kan man nog få räkna med.

Är underhållet inte gratis så är det sällan som tillverkarna går ut med priser, och det beror också vilken verkstad man åker till såklart. Därför är underhåll något som är svårt att räkna ut och man brukar få chansa lite. Det går såklart inte heller att förutse oväntade händelser.

Teknikens värld skrev en artikel under 2019 där man listade servicekostnaden på de vanligaste elbilarna och är en bra artikel att se över för att hitta ett riktpris att gå efter. Du hittar artikeln här.

Fler kalkyler du kan använda dig av

Denna kalkyl är perfekt om man funderar på att köpa en elbil eller en fossilbil och se hur mycket pengar det skiljer. Men på guidenomelbil.se så hittar du andra kalkyler som kan hjälpa dig räkna ut vad din nästa bil kostar.

Privatleasingkalkylatorn

Om du planerar att privatleasa din bil kan du använda denna kalkyl för att se vad totalkostnaden blir för det erbjudande du har fått, eller jämföra två erbjudanden med varandra. Man ska inte stirra sig blind på månadskostnadssiffran, då den inte tar med alla kostnader som finns när det kommer till bilar. Du hittar privatleasingkalkylatorn här.

Vilken elbil passar dig?

Är du sugen på en ny elbil men vet inte riktigt vilken elbil som passar dig? Vår lista med elbilar kan vara till hjälp men det är svårt att välja en elbil i en lista och hoppas den har det man behöver. Därför finns en quiz som vi gjort som hjälper dig välja.

Svara på ett antal frågor så tar vi fram den elbil som passar dina behov bäst. Snabbt, enkelt och självklart gratis. Du hittar quizen här.

Scroll to Top